2 – Paal en perk

Grens in Loveren (Baarle-Nassau).

Hoofdstuk 2 – Geografie

“De kartelrandjes die ons in het oosten en zuiden van respectievelijk Duitsland en België scheiden doen vermoeden dat ze na eeuwen van conflicten, gesteggel en onderhandelingen tot stand zijn gekomen. Dat is slechts ten dele waar. Aan de basis van onze landsgrenzen ligt in de eerste plaats totale willekeur.” 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe Statenzijl

Vogelhut de Kiekkaaste aan de Dollard is het eerste bouwwerk aan de Nederlandse grens, bij de buurtschap Nieuwe Statenzijl.

 

 

 

 

Drielandenpunt

Op de foto hiernaast is de grenspaal op het Drielandenpunt te zien, waaromheen in het plaveisel Duits (zwart), Nederlands (oranje) en Belgisch (rood) grondgebied staan aangegeven. De ’taartpunt’ onderaan in het Belgische gedeelte markeert de vroegere grens van Neutraal Moresnet.

Een Vierlandenwandeling van 13,3 km vanaf het Drielandenpunt doet Nederland, België, Duitsland en Neutraal Moresnet aan.

 

 

 

Grensfietsroute vanuit Alphen (NBr.) naar Baarle-Nassau/Hertog  – 62 km.

Bij fietsknooppunt 12 aan de Stationstraat in Alphen (NBr.) start de fietsroute die de basis heeft gevormd voor de paragraaf over Baarle-Nassau. De route volgt het fietsknooppuntennetwerk aan weerszijden van de Nederlands-Belgische grens: 12 – 76 – 75 – 51 – 85 – 84 – 83 – 91 – 92 – 80 – 94 – 81 – 8 – 99 – 12 – 11 – 19 – 20 – 17 – 16 – 23 – 24 – 79 – 93 – 30 – 12

Meer informatie over Baarle op deze website.

 

 

Het Zwin

De laatste grenspaal in de lange rij stond ooit in Het Zwin, maar wist daar de kracht van de elementen niet te weerstaan. Uiteindelijk is nummer 369 maar op de dijk geplaatst, aan de Nederlandse kant, op enkele tientallen meters van de grens die hij zou moeten bewaken.

 

 

 

Lebbestaok

Aan een zandweg tussen de velden ten noorden van Assen staat de Lebbestaok, als eenzame wachter bij een eeuwenoud veldgraf dat tevens de markegrens markeert.

 

 

 

 

 

 

 

Raatakkers aan het Wekeromse Zand

Rond een gereconstrueerde boerderij uit de IJzertijd liggen raatakkers van drieduizend jaar oud. Ze behoren tot de oudste zichtbare sporen van mensen die zich permanent vestigden en hun terrein afbakenden in het land dat we nu Nederland noemen. Via het plaatselijke wandelnetwerk is een wandelroute – bijvoorbeeld langs de zandverstuivingen van het Wekeromse Zand – makkelijk uit te stippelen.