7 – Geurig je hooi

Standbeeld van Floris V in Rijnsburg.

Hoofdstuk 7 – Holland

“Opstandige Hollandse steden stonden aan de wieg van onze onafhankelijkheid. Van oudsher is Holland de kurk waar Nederland op drijft. Een gewest zo machtig en zo dominant dat koning Lodewijk Napoleon het in 1807 op voorspraak van zijn broer de keizer in twee departementen opsplitste.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Spijk

Het punt bij Spijk, even ten zuidoosten van Lobith, waar de Rijn Nederlands grondgebied bereikt. Of de Batavieren hier voorbijkwamen is nog maar de vraag, wel ligt bij deze plek de oorsprong van het graafschap Holland.

Het Rijnweidepad is een Klompenpad dat voert door het gebied waar de Rijn zich door de eeuwen een weg zocht, voor de rivier door de mens werd beteugeld. Wie de aanlooproute vanuit Tolkamer volgt, wandelt door de Geuzenwaard naar Lobith. Dit voormalige stroombed verzandde, waardoor Lobith niet lander aan de Rijn ligt. Toen dat nog wel het geval was, hoorde Lobith overigens niet bij Nederland.

 

Video: De graven van de Graven van Holland

 

Een linnen cleet – een houten plancke – vaer ic mede – int ander lant.’

Het mausoleum van de Graven van Holland is een hangplek voor de jongeren van Rijnsburg.

De graven van de Graven van Holland

 

 

 

Wandelroute Muiderberg

In hartje Muiden start de ‘Muiderbergroute’ van de ANWB, een bewegwijzerde wandeling van 10 kilometer. De route voert langs de tegel die de plek markeert waar Floris V werd aangevallen door de edelen, de gedenksteen in Muiderberg ter hoogte van de kapel waar hij zijn laatste adem uitblies, en keert over een grasdijk langs de IJsselmeerkust terug naar het Muiderslot dat Floris V liet bouwen.